STUDENT ARTWORK

Recreational Hub

Student Artwork  Recreational Hub

Description

 Planning failures and economic constraints has resulted in abandonment of several development projects in different parts of Malaysia. It is suggested that the adoption of Adaptive Reuse as a strategy to preserve and intelligently utilize such projects would bring great benefits to the society at a minimal cost at the same time ensuring that excessive amounts of resources are not wasted.

Adaptive reuse refers to the process of reusing an old site or building for a purpose other than which it was built or designed for, and has seen by many as a key factor in land conservation and the reduction of urban sprawl.

 (GRAPHICS – EXPLAINING ADAPTIVE REUSE)

The primary intention of this design is to engage the strategy of adaptive reuse in the designing process in the most cost-effective as well as aesthetic fashion in order to create a positive impact on the population that surrounds the chosen site.

The initial research led the team to the abandoned Monorail Suspension Bridge in Putrajaya which stands as an eyesore in the midst of the gleaming administrative city. After Considering the surrounding land uses and human behavioural patterns, the conclusion was to design a Recreational Hub which would turn it into a pedestrian crossing point across the lake as well as providing several other activities along with the gorgeous sight of the emerging cityscape around the lake.

 (GRAPHICS- CURRENT ACTIVITIES)

This design attempts to overcome the challenges caused by the existing nature of the bridge and its surroundings. The proposed access on both sides of the bridge is through disabled friendly ramps rising  from the pedestrian walkway. The intention is to attract the residents of the nearby housing areas and the executives from the administrative area to the proposed recreation hub.

 The design language is kept minimal as well as functional to keep the project cost effective befitting the idea of adaptive reuse. In order to achieve that, certain unnecessary components of the existing bridge such as the concrete monorail tracks above the steel girders were removed to make way for the newly designed platforms which would ground the proposed activities.  This is would also ensure that the loading is stabilized on the cables. With the assistance of Autodesk softwares, the variety of spaces such as Viewing deck, open gyms, cafeteria, etc are strategically placed to maximize the comfort and utilization. The green softscape elements are added to soften the façade aesthetically.

 The design is expected to serve the community in an effective manner accentuating the cityscape by creatively utilizing the entities which would otherwise burden the society in multiple ways.

 

 Categories

Advanced, Architecture


Interesting Artworks

St Race Car

Fusion 360, Autodesk’s A360
Tuesday, 26th September 2017

Hoverbike

Fusion 360
Tuesday, 26th September 2017

Smart Wheelchair

Fusion 360
Tuesday, 26th September 2017

Get in touch with us